19 Ocak 2015 Pazartesi

ANNELİK OKULU NOTLARI 1- ÇOCUKLAR ve KİTAP


Canım sana nasıl daha faydalı olabilirim diye araştırıyorum, okuyorum. Bu ayda bir üniversitede verilen 3 gunluk bir seminer programına katıldım . Kitapla ilgili aldığım bazı notlar belki unuturum daha sonra diye blogdada dursun istedim.
 
   Çocuklar anne karnında 4 aydan itibaren duymaya başlar. Bu yüzden çocuklara daha anne karnındayken kitap okumaya başlanmalıdır.
   Çocuklarda güzellik dugusu doğuştan vardır ve bu duyguyu harekete geçiren unsurlardan biride edebiyattır.
   Yetişkinlerin kullandığı dilin kalitesi, konuşma sıklığı, çocukların sorularına verilen cevapların zenginliği, soru çeşitleri ve diyaloglar dil gelişimini destekler
   Çocuğun kitapla karşılaşması ile duyarak ve görerek kelimeleri öğrenmesini sağlar. Yazıyı değil resmi okurlar. Çocuğun duydukları ile gördükleri arasında ilişki kurmaya başlaması düşünmeyi öğrenmeye başlaması demektir. Küçük çocukların hayali sınırsızdır.
  Çocukların kendilerini, aşadıkları çevreyi ve dünyayı tanıyıp anlayabilmeleri için nitelikli sanatsal uyaranlarla karşılaştırılması gerekir.
   0-6 yaş dönemindeki çocukların öğrenme istek ve gereksinmelerinin resimli kitaplarla desteklenmesi , onların sonraki gelişim dönemlerinin niteliğini etkileyen önemli bir duyarlılık olarak kabul edilmelidir.
  Çocuğun daha çok ilgisini çekecek kitapları ve nitelikli kitapları seçebilmek için bazı ipuçları;
 1- yaş grubuna bakılmalı.
2- Az yazı, çok resim olmalı
3- hikaye kitapları tam sayfa resim olmalı( sağda ve sol da ayrı resimler olduğunda çocuğun aklı karışabilir)
4-kapak resmi güzel olmalı, kaliteli kağıttan olmalı
5-Deformasyona uğramış karakterler herzaman daha çekici ( örneğin pepenin kafası buyuk, calliou kel vb . bu karakterler normal karakterlere göre daha çok seviliyor) bu yüzden fotograf şeklinde resimlenmiş kitaplardan ziyade sanatsal içeriği olan resimler içeren kitaplar. Suluboya ile hazırlanmış kitaplarda derinlik algısı vardır
6- En önemlisi kitabı okuyarak almak. Yanlış davranış içeren kitapları okutmamak, konuya dikkat etmek. Öreneğin sizin ailenizde boşanma gibi birşey söz konusu değil ancak boşanmayı içeren bir kitap okudunuz ve çocuk size sorular sormaya başladı ve bundan aslında içten içe korktu. Bunun canlı örneğini birebir şöyle yaşadım hiç karanlıktan kormayan bir çocuğa sahipken maalesef karanlıkla ilgili bir kitap okudum küçük kız karanlıkla dans ediyor vs. etkilendi galiba ve bir süre karanlık odaya girmedi.

    Odasında mutlaka küçükte olsa bir kitaplık yapılmalı boyutları farklı olan kitaplar, 3 boyutlu kitaplarla çocuklar tanıştırılmalı.
   0-3 yaş aralığında mumkunse sadece resimlerden oluşan kitaplar okunmalı. Bunlar hayal dunyasını zengin tutar.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder